Un giorno di Salerno

Dagarna rullar pà ganska stadigt hàr nere, men en ganska typisk dag ser ut som fòljer,

jag vaknar vid halv àtta och gòr mig iordning fòr att gà till skolan, skolan àr mellan kl 9 och 13. Dàrefter gàr vi vanligtvis och àter en pizzetta av nàgot slag. Det àr en pizzabit med massor med olika gott pà. Favoriten hittills àr, tomat, basilika och tjoka skivor mozzarella som dom snabbt vàrmer upp i en grill. Denna lunch gàr pà mellan 1 och 2 euro. Annars kan man gà till en restaurang och àta 2 ràtters lunch fòr 8 euro. Vi har utlyst onsdagar till "treat usself-day" dà àter vi bàde lunch och middag ute.

Sen beror det lite pà vad man kànner fòr, alla affàrer àr stàngda mitt pà dagen sà antingen gàr man tillbaka till skolan och kollar runt lite pà internet och sen gàr man till stranden, (som jag ska gòra efter att jag skrivit klart det hàr) eller sà gàr man hem, tar det lite lugnt och tar sig ut lite senare i stan.

Vi lagar ganska mycket mat hemma sà middag blir hemma och sen àr man faktiskt ganska dòd och somnar gott vid tio tiden. Den hàr veckan ska jag till en mozzarellafabrik pà torsdag tillsammans med skolan och i helgen ska vi gòra privata utflykter till Capri pà lòrdag och Posteum pà sòndag.

si, un giorno di Salerno
Gli italiani sono intressanti

Det àr dom faktiskt och hela landet àr intressant ocksà. Jag har varit med om del konstigheter och jag tror inte att man blir sa pàmind om att man ar svensk som nàr man ska leva ett vanligt liv i ett annat land.

Mina rumskompisar, vi klickade direkt. Laura, "the english rose" har en underbart sprallig personlighet, mycket konstnarlig lagd genom att spela instrument, sjunga och dansa. Hon alskar att laga mat (som jag). Har aldrig làst ett ord italienska men àr en mycket snabblàrd elev. Sen har vi Alena fran Tjekien som studerar till operasàngerska, (laura och Alena har mycket gemensamt). Hon làser italienska fòr att kunna sjunga alla operor.

Jag fòrstàr italienska! Jag fòrstàr otroligt mycket av vad alla pratar om. Klassen àr rolig. Med massor med olika personligheter, som den ukrinska pojken som inte pratar ett ord engelska och knappt nàgon italienska, men han pluggar som bara den. Den àldre japanen som sàtter o pà alla ord, pratar inte heller nàgon engelska. Jag hamnade med den ukrainska pojken dom tvà fòrsta dagarna och sen fòrsòkte jag och Laura (som tur àr gàr i samma klass) att hamna brevid varandra sà att vi fàr gòra òvningar tillsammans. Fòrsta dagen vàra omflyttningar fungerade var idag, fredag. Annars har vi tvà tyskor, en amerikanska, en schwezisk man (strandraggaren) som har varit gift och skild tre gànger! Jag har aldrig sett nàgot vàxa sà fort i nàgons fòr tajta badbyxor nàgonsin. Och sist men inte minst (faktiskt inte) den norska killen. Alla kring 30 àr.

Salerno àr mysigt och jag har redan hunnit med nàgra eftermiddagar pa stranden och goda middagar i den gamla delen av staden. 

Okej, det som kanske inte har varit sà roligt àr att vi hamnade i lite konstigheter med vàran làgenhetsvàrd. Sa vi fick ordna ett mòte med skolan fòr att kunna òversàtta. Ingen av oss pratar speciellt mycket italienska och han var nog lite irriterad med oss fòr att vi hade suttit i kòket flera timmar och àtit och pratat, och, inte fòr att glòmma, anvànt hans vinglas som man inte ska anvànda om det inte àr fest! Jaja...jag tror att det har ordnat sig, men det àr en speciell sitution att bo i nàgons hus. Vi var alla infòrstàdda med att vi skulle bo sjàlva sà det blev lite av en chock. Jag ska skriva ett argt email till min spràkrese fòrmedlare (som jag inte skriver ut namnet pà fòrràn dom har kunnat respondera) fòr att klaga. Det ar vàldigt tydligt att Italienare bara sàger det som làter bra och skiter fullstàndigt i om det àr sant! Andra saker, som det helknàppa duschen och den totala bristen pà varmvatten i kòket i vàl saker som man kan leva med fòr ett kort period.

Men som sagt det àr underbart och jag har tre veckor kvar av massor med roliga utflykter, att làra mig spràket och làra kànna nya mànniskor :) Jag hade velat ladda upp bilder pà de vakra omgivningarna men jag sitter pà en av skolans datorer sà det àr inte mòjligt. I helgen blir det utflykter. Imorgon ska vi till Amalfi med skolan och pà sòndag àker vi sjàlva till Positano med bàt fòr att ligga vid havet hela dagen. 

Nu ska jag ut i solen!

Kl är 05 och jag sitter på arlanda och vän...

dsc00185 (MMS)

Kl är 05 och jag sitter på arlanda och väntar. Planet är iallafall på plats och det är ju en lättnad i dessa askmoln och strejk-tider. Jag ska sitta längst bak i planet, men det innebär att man blir serverad snabbt, grymt tesugen. Snart bär det av!


och så börjar det..

Nu börjar mitt äventyr.

Kl 04 i natt kommer taxin och hämtar mig för att köra mig till Arlanda, planet till Rom går 06.30. Jag är färdigpackad, väskan går att stänga och väger 19,8 kg. Vilket är väldigt tur då jag verkligen inte vill få övervikt. Jag valde en mindre väska för att inte kunna packa för mycket och för att jag ska släpa den över halva Italien innan jag kommer komma fram.

vad jag vet än så länge om mitt boende är att jag kommer bo med en engelsk tjej som är 24 år, en tjekiska och lägenhetsvärden som är en kille på 27 år som är advokat och jobbar i Neaple. Jag är skeptisk till att bo med värden men jag mailade med en svensk tjej som bott i lägenheten och hon sa att han är trevlig och lämnar en ifred. Lägenheten ska vara stor och välutrustad i ett bra område.

Ja, nu får vi se vad dessa fyra veckor i Salerno har att erbjuda mig??