God valborg och grattis Kungen

Jag saknar att vara student nu, första valborg på väldigt länge som jag inte festar hårt i studiestaden. Vilken tradition det var, konserter, grillning, alla var ute, sån otrolig samanhållning. Men ikväll blir det god middag med en tjejkompis och förhoppningsvis utgång här i Stockholm.

Jag avslutade på bästa sätt förra året i studiestaden och det hade att göra med den älskade pojkvännen och alla vänner. Valborg för mig innebär en förhoppning, förhoppning om bättre väder, sommar, sommarlov, kärlek och ytterligare en ny start på året.


Californien

Jag har lagt upp en bild, den kommer från Californien nedanför San Diego, La Jolla. Det är där alla collegestudenter åker på springbreak. Jag var där (San Diego) med familjen för ett år sedan ungefär. Det var andra gången jag var i Californien och jag bara älskar det. Speciellt shoppingen men även människorna och maten. Om USA ska få ha påverkan på Sverige så får det gärna vara alla matkjedjor, och då är det faktiskt inte bara hemska mcdonalds kopior. Maten är så himmla god. Men även alla affärer och utbud (alla outlets och malls, halleluja). Om jag fick välja ett ställe att åka till just nu (förutom Sydney, annan historia) så skulle det vara till LA eller San Diego.

Åh vilken trist dag

Känner mig helt under isen idag, det regnar och är trist. Men det är helg och min mamma fyller år idag, syrran kommer hem imorgon från sin studieort och jag ska förhoppningsvis bli lite på örat på valborg.
Sen är det maj och genomsnittet 11 grader ute måste förändras snabbt annars sticker jag. Det går inte att bo kvar i det här, jag blir deprimerad. Sen vill jag ha mina nya shorts på mig.


Högskoleplatser

Nu går debatten om man ska bygga ut högskolan yttligare (ett väldigt bra knep för att dölja arbetslösheten, som är uppe i 11 procent för unga, heja Sverige). Jag har alltid sett på utbildning som något man aldrig får neka människor. Det är det absolut värsta man kan göra mot mänskligheten. Med utbildning kommer demokrati och mänskliga rättigheter, kritik, yttrandefrihet och självförtroende. Utbildning är livsviktigt.
Mina orsaker till att läsa på universitet var inte för att få ett bättre jobb eller mer betalt, det var för att utveckla mig. Jag läste inte i 5,5 år för att tjäna mer pengar. Jag läste i 5,5 år för att jag kunde inte sluta. Jag hade hittat ett ämne som jag älskar.

Vi har väl tyvärr fått höra att man måste ha utbildning och genom utbildning kommer alla dom här plussen. Ja dom gör nog det, men vi kanske får vänta lite längre. Det som i stället sker i Sverige är att alla välutbildade trycker undan de med lägre utbildning. Civilekonomer tar ekonomiassistent jobben, de som förut gick till gymnasieekonomerna. Akademiker sitter i kundtjänster, på ica, som lagerarbetare osv. Det är Sveriges stora problem.

Men min filosofi är att jag sitter hellre i den där kundtjänsten med mitt perspektiv på världen efter mina 5,5 år på universitet än före. Vet du varför, för att jag har gjort något i mitt liv som jag älskar.Svar

Nu har jag fått svar och det blev ett negativt svar, men det är ok. Jag fick faktiskt rätt så mycket feedback fast de hade sagt att de inte skulle ha någon tid för sånt. Det hade varit en blandad uppfattning om mig och att jag hade gjort bra i från mig på den andra övningen (väntat) men mindre bra i från mig på den första (väntat). Dom tyckte dock att jag är en bra kandidat för företaget och föreslog några andra alternativ för mig (längre fram i höst). Dom förstod nog, som jag, att sälj är nog inte min grej i allafall.

Men lite kritik har jag dock, om man ska ha ett traineeprogram varför då ta in personer som redan är etablerade på arbetsmarknaden som säljare? Jag trodde ett traineeprogram handlade om att man tar in nyligen examinerade studenter med potential.

Avklarat

Okej det kunde ju vara värre men även bättre. Vi höll på mellan kl 11-13.30, det gick rätt fort faktiskt.
Vi kom dit i par kille tjej och vi skulle göra en övning enskilt och sen en övning tillsammans.
Övningen tillsammans handlade om klagomål och det är ju ett område som jag kan sen min tid i kundtjänst. Den första övningen som var enskild var sälj. Jag tror inte jag gjorde några fundamentala fel men jag kände mig ganska förvirrad. Den andra övningen kände jag mig mycket mer förebered för.
Men alla var jättetrevliga och stämningen var ganska avspänd. Vi får redan svar imorgon och i sånafall blir det intervju på torsdag.

Sen gick jag en runda på stan och handlade två par shorts och träffade pappa och fikade. Så allt som allt en helt ok dag. 

Snart gäller det

Oki doki snart gäller det, ska börja göra mig iordning, nåt fruktansvärt hungrig, måste ha frukost nu.
Det blir nog en liten sväng på stan efter i och med att mamma fyller år snart, men en uppdatering så snart jag kommer hem blir det.

Here I come.

Ha en bra dag

Nervös!

Det är riktigt nervöst nu, mötet för traineeplatsen är imorgon kl 11. Jag har bestämt mig till viss del vad jag ska ha på mig. Det blir vit blus med kavajbyxor, espritpumps och trenchjacka. Men sen vet jag inte om jag ska ta kavajöverdelen eller om jag ska ta en kofta. Det passar inte mig att vara så himmla formell så jag tror mer på en koftöverdel.

Jag har läst materialet plus att jag faktiskt har skrivit två uppsatser om det här företaget så jag borde ju kunna min sak om man säger så.

Det ska bli skönt att ha det överstökat imorgon, då är iallfall en sak av mina två ältande över.

sovgott, jag ska försöka.

nu är det helg snart!

Min morgon rutin är att jag går igenom nyanlända arbeten på ams.se. Jag har också kommit på mig själv med att jag letar inte bara jobb åt mig själv utan också åt mina vänner. Undra om man skulle kunna få timpenning på det eller arvode? Ska nog ta upp frågan. När man arbetar har man inte tid att leta andra arbeten och ibland dyker det faktiskt upp intressanta arbeten som är när till perfekta för sina mkv-jurist,ekonom,personalvetare,systemvetar-vänner.

Jag har börjat oroa mig litegranna för mötet med "det stora dataföretaget", försöker förbereda mig för alla möjliga olika situationer och frågor. Annars tycker jag faktiskt att intervjuer är riktigt roliga. Jag har ofta inga problem i den situationen, det värsta är bara att komma till en intervju. Men jag blir ofta mycket trött efter intervjun. Man vänder ut och in på sig själv, berättar varenda liten detalj, biter sig i tungen, försöker hitta formuleringar.

Nu ska jag ta mig en promenad till affären och gymmet. Påsken har inte varit nådig och gymmet har inte blivit av på över en vecka.

Soliga hälsningar och trevlig helg.

ps. tack tjejer för en trevlig kväll igår och att jag fick prata av mig, det behövdes.


Rejected

Fick ett mail tillbaka angående ett jobb som jag sökte för några veckor sedan som personalassistent. Tjänsterna (uppenbarligen flera, det visste inte jag) är redan tillsatta av andra sökande. Inget mer inget mindre. Jaha Tack då!

Har fått lite information som ska läsas in till första mötet med "det stora dataföretaget". Snart middag. Ha en bra kväll.

Tack

Tack tjejer för era inlägg, jag
är super glad, det är en chans som heter duga.
kram på er och glad påsk

Glad påsk

Nu blir det mycket ägg, godis, mat och dryck.
Hoppas alla får en underbar helg med familj och vänner. Vi får hoppas på bra väder, jag vill kunna sitta ute och få lite sol i ansiktet.

jobbjakten

Jobbjakten fortsätter men idag fanns det inga nyanlända jobb för mig

Jippi

Jag har kommit vidare i första utgallringen till ett traineprogram på ett av världens största dataföretag.
Det innebär ett första möte den 25 april. Så himmla roligt. Konkurrensen kommer att vara mördande for sure. Men jag är med fortfarande.

Var på AF-möte idag, intressant kan jag bara säga och då syftar jag inte på innehållet utan mer på människorna, vilka typer det finns. Satt och muttrade och skulle diskutera alla dåliga erfarenhet som existerade med AF. Medans det killen sa var faktiskt ganska vettigt och gav mig lite svar på vad det faktiskt innebär att söka ett lämpligt arbete och vad aktivt sökande är-Och sen berättande han att det finns mycket resurser för tillfället, ja tacka fn för det, arbetslösheten måste döljas på alla sätt som finns. I allafall till tredje söndagen i september.

Marknadsföringsassistent

Har sökt ett jobb som marknadsföringsassistent idag på ett litet företag. Jobbet lät faktiskt riktigt roligt och framför allt kvalificerat och självständigt. Ansökningstiden är till den 18 april så det lär ju ta ett tag innan man får ett svar, postitivt eller negativt.

ha en bra kväll


Första veckan

Det är svårt med tid, man kan säga att man ska vara arbetslös på arbetstid och det var väl min tanke. Men det upptar hela ens vakna tid. Är man aktiv nog, hur ska man söka jobben, vilka jobb finns, tankar, tankar och ytterligare tankar. Jag har genomlevt min första vecka av arbetslöshet och den har inneburit två saker främst. Förrvirring över vad det innebär att vara arbetslös och a-kassefunderingar. Jag hoppas att vecka två ska innebära lite mer ordning.

Den här veckan ska ansökan till a-kassan in och på tisdag har jag basinformationsmöte på AF.


Vilken underbar dag

Jag längtar efter våren och att det ska bli varmt, så man inte behöver oroa sig för vilken jacka man tar på sig och skor. Idag är det en underbar dag men förmodligen inte så varmt. Det får bli en promenad senare och så ska jag till gymmet i eftermiddag (tredje gången whooo).
 
I natt har jag drömt om klassfesten, viken katastrof, ni vet när man drömmer om ansikten man aldrig sett förut (ganska ovanligt faktiskt) och sen inte ens kan sätta ett namn till personerna för att man inte kommer ihåg dem. Jag måste leta fram en skolkatalog.

Jo just det, i fredags kom arbetsgivarintyget. Jättebra för då kan jag skicka in ansökan om a-kassa på måndag. Men jag måste ringa a-kassan för på arbetsförmedlingen (AF) så fyller man i ansökan på datorn och skriver ut den. Då hade jag fyllt i uppsägan pga arbetsbrist, men nu på arbetsgivarintyget så står det provanställning upphört. Så det måste jag kolla. Jag har hört så många skräckhistorier om a-kassan så jag vill inte ta några chanser.

Ha en skön söndag


Internet

Mitt internet låg  nere hela fredagen, och nu går det fruktansvärt långsamt. Jag blir tokig och insett hur beroende man är av internet.

Men å andra sidan fick jag en härlig dag sittande i vårat glasrum som blir typ 30 grader varmt när solen ligger på och filat på ansökningsbrev.

Jag hade tänkt att jag skulle verkligen vara arbetslös på arbetstid, alltså att ta helgerna lediga. Men i och med att internet låg nere fredag så måste jag kolla in ams.se och kontrollera sista ansökningsdagarna på de jobb jag hade hittat. Det är skönt att man "skickar" ansökningar via e-post eller registrera sig på hemsidan. Så mycket bättre än brev och frimärken.  

Tiden har jag insett är en svårighet, men det tar jag vid ett annat tillfälle när mitt internet är lite piggare. Ha en underbar helg.


Visionen

Sitter och tittar på Raggadish med reportage med Ebba von Sydow, hon är faktiskt helt fantastisk. Jag har följt henne sedan i våras 05, en tjej i min ålder som verkligen tar för sig och har en riktig karriär. Jag ser henne som en förebild för att ta sig fram i arbetslivet. Jag har satt upp som en slags vision för mig själv att vara inne på mitt område (organisationsstrategi/personalkompetens) om fem år.  Sen fattas bara strategin. Men det är väl den jag ska försöka lägga nu.

ams.se

Nu har jag gått igenom ams.se, det tar tid och jag hittade ungefär fem jobb som jag har möjlighet att söka. Ett var inom HR och ett inom marknadsföring, de andra tre var inom administration där det inte krävdes fem års arbetserfarenhet, massor med specifik kunskap inom olika dataprogram och telefonväxlar. 

Nu måste jag ringa några samtal innan alla går hem för dagen. Jag försöker få tag på personal på universitet (där jag studerade) och det är ju näst intill omöjligt. Jag ska plocka ut mina examen (whhooo). Hade en tenta som inte var gjord kvar när jag slutade i våras och jag var även registrerad på en kurs i höstas. Men nu är allt klart och examen ska plockas ut. Måste bara få mamma och pappa att planera nåt kul nu så att vi firar det här ordentligt.

I eftermiddag ska jag gå och träna, det är lite komiskt, jag var träningsnarkoman i gymnasiet sen flyttade jag och slutade att träna. Nu är jag tillbaka och har börjat att träna igen och det ser ut som om jag skulle kunna komma iväg tre gånger den här veckan. Men jag tror verkligen på att mår man bra fysiskt så orkar man så mycket mer och det märks i ett slags fysiskt självförtroende.


godmorgon

Ja,lite sent för godmorgon, men jag har sovit jättedåligt i natt och nu på morgonkvisten drömt väldigt mycket. Ett tecken på oro förmodligen. Hoppas att arbetsgivarintyget har kommit idag, måste kolla in posten.

Idag är en sån där dag som är totallt inbokad av massor med saker som jag måste hinna som att ta mig igenom resten av ams.se.

Ams.se är intressant tycker jag, eller speciellt platsbanken. I och med att jag bodde och studerade i en mindre stad i Mellansverige så var det liksom inga problem att kolla in jobben så där en gång i månaden. Det var 200 jobb tillsammans, så man kunde liksom trycka alla jobb och gå igenom. I Stockholm är det 3000 jobb, och då har man redan gjort sållningen till att enbart ta med Stockholm. Så jag måste absolut bli effektivare att hitta just jobben som passar mig.

Nej nu måste jag ta tag i allt, börja med frukost/lunch och göra en "Att göra lista", min favorit då kan man stryka över och så känner jag mig jätteeffektiv.

Arbetslös vs. arbetssökande

Det slog mig idag varför jag har svårt att kalla mig arbetssökande. Arbetssökande är när man slutar att studera och ska ut i arbetslivet, arbetslös är man när man har jobbat och förlorar det jobbet.
Så jag är arbetslös. Men det ligger ju onekligen värdering i orden, sökande = positivt, lös = negativt.

Jag är ganska filosofiskt lagd av mig i den benämningen att livet är inte så jäkla allvarligt eller i allafall inte ska vara så himmla allvarligt. Jag menar vi kommer förmodligen (med vi menar jag folk i min ålder) att få jobba tills vi stupar och sen får vi vara glada om någon har tid och ork att komma på begravningen. (Detta då jag tror att vi absolut inte kommer att ha råd att gå i pension). 

Det absolut viktigaste för mig just nu är att försöka förstå vad jag vill. Det är svårt, jag tog mig inte riktigt den tiden när jag blev klar med studierna jag bara slängde mig in i ett sommarjobb (okvalificerat sådant) och sen fortsatte det med ett annat okvalificerat jobb fast i Stockholm. Detta tror jag berodde mycket på rädsla, kan jag verkligen det jag ska kunna?  Jag är civilekonom och beteendevetare, jag har kombinerat ämnen och intressen på ett makalöst sätt, jag kan mycket om organisation, lärande bland vuxna, intanät, kommunikation, information, intern marknadsföring och nu ska det här omsättas i ett jobb som kanske urhuvudtaget inte finns. Tänk om det är så illa.
 

Tack så mycket

Jag har mina första två officiella läsare, tack så hemskt mycket för era kommentarer, jag vill verkligen försöka nå ut och slå hål på fördomar och bekräfta både för mig själv och andra att vi är inte ensamma. Jag har inte gjort någon marknadsundersökning (jag är ju ändå marknadsförare i botten) men jag tror att min blogg fyller ett behov.

Debatter


Nu går vågorna höga i media Sverige, ungas arbetslöshet diskuteras kraftigt. Agenda tog upp det igårkväll och idag finns några intressanta artiklar i SvD. Vårbudgeten är snart lagd också får se vad våran kära vänsterflank har kommit med för fina lösningar på ungas arbetslöshet om inte då akademikerjobben, plusjobb och bygga ut högskolan ännu mer är det enda, och förstod jag det hela rätt när det skulle höjas studiemedel med 300 (!) kr varav 100 var bidrag. Man tackar och bugar eller? Dessa åtgärder är inte på något sätt a-kassegrundande eller pensionsgrundande och kommer förmodligen att utkonkurrera riktiga jobb i kommunerna. Härligt.....


CV

Att uppdatera CV och skriva brev tar tid, satt igår och gick igenom en av de där uthyrningsföretagens hemsida, uppdatera CV:et, skrev nytt brev, letade igenom jobben och försökte i allmänhet lära mig hemsidan, då logiken hos webdesignen måste ha totallt kollapsat. Idag blir det nästa och så vidare.


Att skriva CV är inte det lättaste, jag är ingen datamänniska alls så att jag kan göra fin design, jag är stuck med vanligt sidhuvud och brödtext. Arbetsförmedligens fina lilla bok om hur man går tillväga att skriva CV och brev var fruktansvärd. Det blir att googla på utformning av CV. Jag hittade en jättebra sida för flera år sedan från en kommun som gav finfina tips på att utforma CV:n, men kommer inte ihåg vad kommunen hette. Så har ni några tips ge dem gärna.


Annars tycker jag nog att breven är hemskast vad sjutton ska man skriva. Speciellt om sig själv, min största passion i livet är att resa men det kan man ju inte skriva. Då återstår ju bara att umgås med vänner , träna och äta god mat. Hua vad intressant. Det skulle vara bättre om man älskade att arbeta i trädgården (men jag är absolut inte praktiskt lagd) eller fortfarande var aktiv i en förening som jag var för ett år sedan.

Sen hoppas jag att arbetsgivarintyget  kommer så jag kan skicka in anmälan för a-kassa, shit det känns konstigt. Jag har varit med i facket och a-kassan i flera år för att jag anser att det är viktigt att man gör som ung. Men jag trodde nog inte att jag verkligen skulle behöva det, det var nog mest in worst case.Klassfest

Klassfest!! Finns det sämre tajming? det här har man väntat på att någon skulle ta tag i en klassfest, men varför nu?

Det är ju nu som jag skulle vara 2 decimeter längre 10 kilo smalare, vara tillsammans med en världstjärna, sitta i en styrelse och helst skulle klassfesten precis ha sammanfallit med ett besök i stockholm. Då jag ska kontrollera hur det går med inredningen av övernattslägenheten på Östermalm och ha möte med VD för dotterbolaget i Stockholm. Jag skulle bara sväva in på klassfesten med designer kläder från topp till tå och en designer väska (det ända som kommer slå in) prata med alla och sen behöva åka för att ta flyget till New York.

Ja och sen femton varianter till men typ samma tema.

Men jag säger som Kajsa Warg, "man tager vad man haver" och sen gör man det bästa man kan med det

Dagens skämt

"Din situation är inte unik"  - citat arbetsfömedlareOfficiellt arbetslös


Idag blev jag arbetslös eller arbetssökande som en vän hellre vill kalla det. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska kalla det. Det är första gången i mitt liv som jag är ofrivilligt arbetslös. Jag har blivit en siffra i statistiken, undra vilken stapel jag hamnar i? Arbetslös akademiker stapeln eller arbetslös ungdom (alltså under 30 år). Rent valtaktiskt så kanske det var bra att jag blev arbetslös nu på våren i stället för i höst (klura på den ni).

Lite grann om mig, jag är 25 år har dubbel examen i ekonomi och pedagogik, flyttade för ett par månader tillbaka till Stockholm där jag är född och uppvuxen. Familj bestående av mamma, pappa och lillasyster och sen min pojkvän. Min älskade pojkvän. Anledningen till min flytt (förutom att det var på tiden att ta sig därifrån) var att jag fick ett jobb i Stockholm, alltså det jobbet som jag inte längre har kvar....dom kallar det arbetsbrist, jag kallar det dålig planering.


Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!